Quantes en MullerVisual creëren Quality Print Factory!

Dir Jan Plug

De 24-jarige Dirk Jan volgt sinds een paar weken bij MullerVisual het BBL-project waarin hij wordt opgeleid tot procesoperator. Vanuit de voedselindustrie maakt hij de overstap naar de grafische branche. Hoewel niet alleen de branches totaal verschillend zijn, maar de bedrijfscultuur ook, heeft hij er geen seconde spijt van gehad. “Ik vind het werk heel leuk, de collega’s erg aardig en ik begin steeds meer in te zien hoe mooi het vak is”, start Dirk Jan enthousiast.


Eén ding staat voor Dirk Jan voorop: hij wil zijn mbo-diploma halen. Na de mavo is dat er namelijk niet van gekomen. Hij gaat op jonge leeftijd aan de slag in de voedselindustrie, maar de beloofde opleiding via zijn werkgever komt er niet. De leergierige Dirk Jan besluit verder te zoeken en komt via school in contact met Muller. Omdat hij ervaring heeft als operator is er direct een match met de openstaande vacature. De combinatie van werken en leren past perfect bij hem, omdat hij sinds een jaar op zichzelf woont en het zich niet meer kan veroorloven om fulltime student te zijn. Daarnaast wil hij ook graag tijd doorbrengen met zijn Ierse vriendin. In zijn vrije tijd spendeert hij daarnaast heel wat uren achter zijn computer om te gamen.


Alles staat en valt met een goede voorbereiding

“Van drukwerk had ik nog helemaal geen verstand. Ik heb thuis een printer en daar komt heel snel en gemakkelijk een printopdracht uitrollen, maar dat is totaal niet te vergelijken met het professionele drukwerk.” Dirk Jan lacht als hij aan deze herinnering terugdenkt. “Het technische gedeelte van een machine beheren spreekt mij erg aan. Er komt zoveel meer bij kijken als wat ik van te voren had gedacht. Zeker in de grafische branche is het niet zo simpel als op een startknop drukken en de machine loopt. Drukwerk maken is echt heel moeilijk. Er komt zoveel bij kijken en het komt allemaal heel precies. Alles staat en valt met de juiste voorbereiding. Soms ben je al bijna een uur bezig met de werkorder voorbereiden. Dat proces vind ik erg interessant.” Zijn enthousiaste praktijkbegeleider en de geduldige collega’s die hem graag willen helpen, zijn één van de dingen die hij waardeert bij Muller. “Iedereen is aardig en staat voor je klaar. Ze leggen me graag alles uit en nemen de tijd voor me. Ook wordt er met je meegedacht. Zo waren mijn werktijden eerst van 8.00 tot 16.00 uur, maar in verband met mijn reistijd kwam ik steeds in de file terecht. In overleg kon ik toen met de ochtendploeg van 6.00 tot 14.00 uur meelopen.”


Passie voor het vak

Ook al is Dirk Jan pas sinds februari van dit jaar gestart met de opleiding, hij voelt zich als een vis in het water bij Muller. “Het is wel pittig om weer naar school toe te gaan. In het begin had ik het wel moeilijk om naast mijn baan en het huishouden ook nog mijn aandacht te richten op school. Maar nu ik eraan gewend ben, gaat het heel goed. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en dat doe ik elke dag. Als leerling drukker draag ik nog niet de verantwoordelijkheid over het drukwerk, maar je krijgt wel veel vrijheid en verantwoordelijkheid in je werk. Er wordt niet op je vingers gekeken en tot op zekere hoogte kun je de werkdag zelf invullen. De branche spreekt me ook steeds meer aan en zo gepassioneerd als iedereen over het drukvak praat, zo begin ik diezelfde liefde voor het vak ook te voelen. Het is een prachtig vak en ik ben druk onderweg om drukker te worden.”


De toekomst ziet Dirk Jan rooskleurig in. Zolang hij kan blijven bijleren en niet stilstaat, is hij een gelukkig man.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp